شرح فعالیتهای مدیریت فرهنگی دانشجویی معاونت خواهران دانشگاه قم
مدیر دانشجویی فرهنگی معاونت خواهران دانشگاه قم گفت: بخش فرهنگی دانشگاه قم از جمله بخشهایی است که رسالت سنگینی به دوش دارد و انتظار میرود بیشترین تاثیرگذاری دراز مدت و ماندگار را در دانشجویان داشته باشد.
دکتر طلعت حسنی بافرانی در گفت و گو با واحد روابط عمومی دانشگاه قم، با بیان اینکه از بهمن ماه سال 97، مدیریت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه قم را پذیرفتم، عنوان کرد: سابق بر این، بخش دانشجویی دانشگاه قم مدیریت مستقلی داشت اما در بخش فرهنگی واحد خواهران مدیریتی وجود نداشت.
وی افزود: زمان پذیرش این مسئولیت، به دلیل مدیریت دو بخش فرهنگی و دانشجویی به صورت یکجا و اینکه پیش از این مدیریت فرهنگی وجود نداشت، اداره هر دو بخش کمی سنگین بوده و نیاز به برنامهریزی داشت.
مدیر دانشجویی فرهنگی بخش خواهران دانشگاه قم گفت: مهمترین بخش حوزه دانشجویی، بخش خوابگاه ها است که تقریبا حدود هزار و 900 دانشجوی دختر در اسکان دائم و حدود 150اسکان موقت در 3 ساختمان خوابگاهی دانشگاه قم مستقر هستند.به دلیل تامین فضای کافی برای اسکان دانشجویان خواهردر خوابگاه های داخل دانشگاه، در دو سال اخیر سرانه خوابگاهی افزایش نداشته لکن از حیث تامین تجهیزات، فضاسازی داخلی و افزایش فضای سبز خوابگاهی پیشرفتهای خوبی حاصل شده است.
شکل گیری "پروژه سرای ریحانه" در خوابگاه های واحد خواهران دانشگاه قم
وی از پروژهی "سرای ریحانه" نام برد و خاطر نشان کرد: جهت تجمیع مجموعه خوابگاه های واحد خواهران دانشگاه قم و تبدیل آن به یک "سرا"، پروژهی سرای ریحانه در حال شکل گیری است؛ چراکه همین "سرا" بودن برای خوابگاه های دانشجویی، یک امتیاز ویژه و مهم محسوب می شود.در راستای این پروژه فضاهای سبز، امکانات ورزشی و رفاهی و وضعیت کنترل تردد دانشجویان بهبود قابل ملاحظه ای خواهد یافت.
دکترحسنی با تاکید براینکه یکی از اقدامات مطلوب و مهم دردو سال اخیر، معطوف کردن فعالیت های فرهنگی به فضاهای خوابگاهی بوده است؛ اظهار نمود: پیش از این به همت کارشناس خانه فرهنگ درهر خوابگاه، یک اتاق به منظور انجام فعالیت های فرهنگی در نظر گرفته شده بود که پس از تلفیق مدیریت فرهنگی با دانشجویی خواهران و توجه بیش از پیش به برنامههای فرهنگی و فوق برنامه در خوابگاه، با رونق گسترده ای به فعالیت ادامه داده است.
گسترش فعالیتهای فرهنگی و کاهش چشمگیر ناسازگاری و رفتارهای ناهنجار در خوابگاه های خواهران دانشگاه قم
وی اضافه کرد: از نتایج مهم گسترش فعالیت های فرهنگی علاوه برپیشرفت فضاهای فرهنگی و ارتقای سطح مدیریت داخلی خوابگاه های خواهران می توان به کاهش میزان رفتارهای ناسازگارانه و ناهنجاری های خوابگاه ها به عنوان یک دستاورد مهم اشاره نمود.این امر با سالم سازی فرهنگی فضای خوابگاه و غنی سازی اوقات فراغت دانشجویان پس از نیازسنجی و برنامه ریزی بر اساس آن، میسر گردیده است.
مدیر دانشجویی فرهنگی خواهران دانشگاه قم از ساماندهی امور مربوط به خوابگاه ها به صورت سیستمی، یاد کرد و گفت: اقدامات لازم در خصوص توسعه زیر ساختی گلستان و ارتقا بهره برداری امور خوابگاهی از این سامانه ،درج اطلاعات سیستمی ساکنین خوابگاه ها، نظام دادن به خسارتهای خوابگاهی، تسویه حساب ها، پرداخت اجاره بهای دانشجویان، فرآیند اسکان در شرایط اضطراری و... از جمله فعالیتهای ما در این حوزه بوده است.
سلفهای تغذیه واحد خواهران دانشگاه قم مطلوب نیست
وی در رابطه با امور مربوط به سلف تغذیه واحد خواهران دانشگاه قم، عنوان کرد: در واحد خواهران دو سلف تغذیه وجود دارد که صرفا در حوزه توزیع غذای دانشجویان در سه نوبت فعالیت می کند که متاسفانه بسیاری از استانداردهای لازم در این دو سلف فراهم نیست. همچنین تا پیش از شرایط کرونا چهار بوفه به صورت شبانه روزی در بخش خواهران فعال بود که خوشبختانه با افزایش نظارت بر کیفیت، کمیت و بهداشت مواد غذایی سطح کمی و کیفی بوفهها و سلفها ارتقا یافته و میزان رضایت دانشجویان بهبود یافته است.
پرداخت ۱۵۰ مورد وام به دانشجویان در واحد خواهران
مدیر دانشجویی فرهنگی واحد خواهران دانشگاه قم با اشاره به اینکه بخش رفاه دانشجویی متولی پرداخت وام های متنوع از جمله وام اجاره بهای مسکن، ازدواج، تحصیلی و ... میباشد افزود خوشبختانه در ایام کرونایی هیچ یک از این فعالیت ها تعطیل نبوده و به عنوان نمونه در شش ماهه اول سال ۹۹ حدود ۱۵۰ مورد درخواست وام را پاسخگو بوده ایم. ضمن اینکه در این بخش خدماتی هم به دانشجویان نیازمند از طریق کمک ها مالی خیرین ارایه شده است.
حسنی با اشاره به بخش تربیت بدنی که در حوزه مدیریت دانشجویی پیگیری می شود، عنوان کرد: این بخش از جمله بخش های پویا و فعال دانشجویی است که فعالیت هایی از جمله برگزاری مسابقات داخل و خارج دانشگاه، در رشته های متعدد، برگزاری کلاس های متعدد مربی گری، تشکیل کلاس های فوق برنامه ورزشی در سالن های ورزشی دانشگاه، میزبانی مسابقات استانی، منطقه و کشوری در برخی موارد و... همگی در این بخش انجام می گیرد.
ساخت سالن ورزشی اختصاصی بانوان در دانشگاه قم
مدیر دانشجویی فرهنگی واحد خواهران دانشگاه قم بیان کرد: تاکنون سالن اختصاصی ورزشی بانوان در دانشگاه قم وجود نداشته است اما این بخش نیز در حال ساخت است که طی ماه های آتی به بخش تربیت بدنی واحد خواهران تحویل داده می شود.
وی ادامه داد: بحث تقویت تندرستی در خوابگاه های واحد خواهران نیز از جمله مواردی است که پیگیری و انجام می شود، هم اکنون اتاق تندرستی در خوابگاه های بخش خواهران با یکسری امکانات و تجهیزات ورزشی فعالیت می کند، ایستگاه سلامت نیز با امانت دادن دوچرخه به دانشجویان داخل محیط خوابگاه معصومیه (س)، در راستای ارتقای فعالیت های ورزشی و تندرستی دانشجویان در حال ارائه خدمات است.
مدیر دانشجویی و فرهنگی واحد خواهران دانشگاه قم گفت: بخش بهداشت و درمان و همچنین مشاوره نیز جزو دیگر فعالیت های مهمی است که در حوزه دانشجویی پیگیری می شود، یکی از وظایف مهم این بخش، ویزیت بیماران اعم از دانشجویان، اساتید و کارمندان، تجویز دارو، تایید گواهی های استعلاجی در حال انجام است. با توجه به شرایط بیماری کرونا فعالیت پزشک معمتد مرکز با قوت ادامه داشته و در شش ماهه اول سال حدود ۴۵۰ مورد ویزیت و ۲۰۸ مورد مراجعات تایید گواهی انجام گرفته است.
ادامه فعالیت بخش مشاوره واحد خواهران در دوران شیوع کرونا در بستر فضای مجازی
این عضو هیئت علمی دانشگاه قم اظهار کرد: بخش مشاوره نیز همچنان با همت به خدمات مشاوره ای و مددکاری خود به دانشجویان و کارکنان در فضای مجازی، به صورت مشاوره غیرحضوری و برگزاری کارگاه های آموزشی ادامه داده به طوری که در نیمه اول سال ۳۰ مورد مشاوره غیرحضوری و ۳۵ مورد خدمات مددکاری را پشتیبانی کرده است.
امور فرهنگی
مدیر دانشجویی و فرهنگی دانشگاه قم در رابطه با امور فرهنگی واحد خواهران بیان کرد: با توجه به وجود حرم مطهر حضرت معصومه (س) ، و فضای معنوی شهر قم و بهره مندی دانشگاه ازاین حسن همجواری، دانشجویان و خانواده های آنها ازامور فرهنگی خواهران انتظار بیشتری در زمینه ایجاد و گسترش فضای فرهنگی متناسب با آن معنویت را خواهند داشت.
خانم دکتر حسنی با اشاره به دیربازده بودن نتایج برنامه ریزی و فعالیت در عرصه فرهنگی خاطر نشان کرد:اجرای طرح و برنامه های فرهنگی همچون دیگر امور، نیاز به حمایت و پشتیبانی مالی مطلوب دارد و نباید تصور نمود که کارفرهنگی را می توان رایگان و یا ارزان تر از دیگر امور انجام داد، به طور مثال با توجه به انتظارات بسیاری که در زمینه ارتقای سطح علمی و فرهنگی دانشجویان وجود دارد؛در حال حاضربه انجمن های علمی و سایر تشکل های دانشجویی فعال در این بخش،سهم بودجه قابل توجهی اختصاص داده نشده است.
وی اضافه کرد: نیروی دانشجویی فعال، آگاه و بانشاط نیز از جمله پشتوانه هایی محسوب می شود که درجهت انجام فعالیت های فرهنگی پرثمر، امور فرهنگی دانشگاه به آن نیازمند است.
با توجه به این امر، بخش فرهنگی خواهران توانسته است علیرغم بودجه محدود در اختیار،با جذب و بهره مندی از این نیروی ارزشمند و با دغدغه، گامهای مهمی را در زمینه انجام فعالیتهای فرهنگی برداشته و باعث ارتقای سطح فرهنگی دانشگاه گردد.
مدیر دانشجویی و فرهنگی واحد خواهران دانشگاه قم در زمینه حضور دانشجویان و فعالیت خودجوش ایشان در عرصه فرهنگی خاطر نشان شدند : در حال حاضر شاهد فعالیت دانشجویان در قالب تشکل های دانشجویی شامل انجمن های علمی،کانون های فرهنگی و هنری و تشکل های اسلامی هستیم.
در بخش کانون های فرهنگی وهنری، 10 کانون در زمینههای مذهبی، فرهنگی، هنری و اجتماعی زیر نظر کارشناس مربوطه در واحد خواهران، تاکنون فعالیت داشته اند.
کانون مذهبی ثقلین، کانون عقیدتی گام دوم،کانون فرهنگی آمرین به معروف (مرآت)،کانون خیریه بوی زندگی،کانون ادبی شعر و ادب، کانون های اجتماعی هلال احمر،تپش، کانون های هنری فیلم و عکس، تئاتر و کانون کارآفرینی هنری ترنج از جمله کانون های فعال بوده که بدون هیچ انتظار حق الزحمه مالی در سال های اخیر به خصوص در ایام تعطیلات کرونا فعالیت های چشمگیری را در فضای مجازی انجام داده اند.
فعالیت 35 انجمن علمی دانشجویی در واحد خواهران دانشگاه قم
وی افزود: تشکیل انجمن های علمی با توجه به افزایش تعداد رشته های تحصیلی درمقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه قم و ارتقای سطح کمی و کیفی فعالیت های علمی دانشجویان فعال در این بخش با انگیزه بخشی و حمایت همه جانبه از طرح ها و ایده های ارائه داده شده توسط کارشناسان مربوطه در سال های اخیر رشد قابل توجهی داشته است.
در حال حاضر حدود 35 انجمن علمی در رشته های مختلف تحصیلی به فعالیت پرداخته که برخی از آنان نیز به افتخارات قابل توجهی در مسابقات و جشنواره های استانی،ملی و کشوری دست یافته اند.
خانم دکتر حسنی با اشاره به نقش خطیر و مهم تشکل های سیاسی در جهت دهی به افکار دانشجویان و خط مشی ایشان خاطر نشان شد: پایکاه مهدیه بسیج خواهران و تشکل دانشجویی انجمن اسلامی دو حوزه فعال سیاسی در واحد خواهران می باشند که در زمان های مهم و حساس سیاسی و بحران های اجتماعی به فعالیت پرداخته و عرصه را خالی نگذاشته اند.
تولید ماسک ، فعالیت های جهادی نظیر بسته بندی ارزاق ، حضور در بیمارستان و رسیدگی به بیماران، تهیه دستگاه تولید ماسک و تولید ماسک وژل ضد عفونی و... همچنین انجام فعالیت در فضای مجازی از جمله اقدامات شایسته تشکل های سیاسی دانشگاه قم در ایام شیوع کرونا بوده است.
ارتقای دفتر فعالیت های قرآنی دانشگاه قم در سطح اداره
مدیر دانشجویی و فرهنگی در ادامه از "دفتر فعالیتهای قرآنی" در بخش فرهنگی دانشگاه قم نام برد و بیان داشتند: آنچه این بخش را در دانشگاه قم نسبت به سایر دانشگاه ها متمایز نموده است؛ارتقای این دفتر به اداره فعالیت های قرآنی با توجه به چارت جدید اداری دانشگاه قم می باشد.
در حال حاضر این اداره با حضور رئیس و کارشناسان به برنامه ریزی و انجام فعالیت هایی نظیر برگزاری کلاسهای حفظ قرآن، تجوید، صوت و لحن، تربیت معلم قرآن، تفسیر قرآن و نهج البلاغه و همچنین مسابقات مختلفی در زمینه حفظ قرآن و ... برای دانشجویان میپردازد.
دکترحسنی از "جشنواره سراسری قرآن و عترت"به عنوان یک نمونه فعالیت شاخص در زمینه قرآنی نام برد و خاطر نشان کرد: سال گذشته دانشگاه قم میزبان این جشنواره در سطح ملی بوده است و ثبت نام سی و پنجمین مرحله این جشنواره از ابتدای سال ۹۹ آغاز شده و در 36 رشته در حال برگزاری است.
ایشان در ادامه پیرامون برنامه ها و فعالیت های فرهنگی نیمسال اول تحصیلی اظهار کرد: باتوجه به تجربه ای که در نیمسال گذشته در خصوص فعالیت های فرهنگی در عرصه فضای مجازی کسب کرده ایم، پیش از شروع نیمسال جاری از مسئولین و کارشناسان فرهنگی خواسته شده است که طرح ها و برنامه های پیشنهادی مربوط به بخش خود را تا مهرماه جهت بررسی و برنامه ریزی های لازم ارائه دهند.
تنظیم "سند راهبردی در دانشگاه قم"
وی در ادامه به این نکته اشاره نمودند: از جمله اقدامات مهم و شاخص در سال گذشته که با پیگیری ، جدیت بسیار و با نظارت مستقیم معاون فرهنگی در حوزه معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه قم انجام پذیرفت؛ تنظیم و ارائه"سند راهبردی معاونت فرهنگی" به تمامی کارشناسان امور فرهنگی بوده است تا بر اساس اسناد بالادستی از جمله سند راهبردی ، بیانیه گام دوم رهبری و سند تحول دانشگاه ، برنامه های راهبردی و عملیاتی سال آینده بخش خود را پیشنهاد دهند.پس از آن نیز فعالیت ها بررسی و با بندهای این سند مطابقت داده شد.
دکتر حسنی در ادامه افزود: البته برخی از برنامه ها و فعالیت ها نیز با توجه به مناسبت های مختلف مذهبی و ملی به صورت ستادی مطرح ،بررسی و اجرا می گردند.
هفته دفاع مقدس نمونه ای از این برنامه های ستادی می باشد که شامل برنامه هایی چون مسابقات عکس نوشته از زندگی یا وصیت نامه شهید نامگذاری شده کوچه،خیابان و یا میدان محل زندگی،تهیه و انتشار کلیپ های تصویری از اساتید و صاحب نظران نقش آفرین در عرصه دفاع مقدس و... می باشد.
به روز رسانی "دستنامه دانشجویی" جهت راهنمایی دانشجویان جدیدالورود
وی بیان کرد: برنامه های مختلفی نیز برای دانشجویان جدیدالورود در نظر گرفته شده است که در آینده و پس از پذیرفته شدن و ورود دانشجویان به دانشگاه قم در بستر فضای مجازی و .. انجام خواهد گرفت؛ در این راستا "دست نامه دانشجویی" که پیش از این به صورت یک کتابچه به دانشجویان جدیدالورود داده می شد، در حال تکمیل و به روز رسانی و سپس بارگذاری در سایت دانشگاه است تا دانشجویان جدید الورود از این طریق با بخشهای مختلف دانشگاه و خدمات آن آشنا شوند.
در پایان خانم حسنی از حسن اعتماد مسئولین دانشگاه، حسن همکاری کارمندان زیر مجموعه و تلاشهای بی وقفه دانشجویان فعال فرهنگی صمیمانه سپاسگزاری نموده و از خدای بزرگ توفیق شناخت و عمل به وظیفه درخواست کرد.